Lakberendezési rétegblog, benne másként gondolkodók otthonai és egyéb nem szokványos helyek. Formabontó megoldások, ipari stílus és ódon. Loftok dögivel. Minden, és csak az, ami tetszik. E-mail: haztaji kukac freemail pont hu.

Itt vagyok igazán aktív:

Minden eddigi poszt

időrendben, egy listán: Komplett archívum 

Utolsó kommentek:

Címkék

álmodjunknagyot (10) amszterdam (4) anno (20) archívum (komplett) (1) argentin (7) asunción (1) atlanta (2) ausztrál (14) ázsia (8) bambusz (1) bánya (3) bár (9) barcelona (5) bécs (1) belga (16) benzinkút (1) berlin (10) bolt (3) brazil (11) brit (46) brooklyn (14) budapest (15) buenos aires (7) bútor (7) celeblak (18) chicago (4) chile (1) country (5) dán (18) dél-amerika (20) dél afrika (4) enyészet (22) etterem (16) extrém (35) fal (6) festés másképp (4) filmlakás (2) finn (1) fokváros (4) francia (41) fürdő (2) garázs (6) görög (1) guru (7) gyárépület (45) hadi (7) hangár (2) ház (84) hazai (29) holland (14) hongkong (1) hotel (19) időutazó (3) ikea (2) ipari (49) iroda (12) iskolaépület (3) istállóépület (8) izrael (2) japán (2) kalifornia (11) kanada (2) karácsony (16) kék (2) kína (4) klub (1) konténer (5) könyv (5) koppenhága (9) kuba (1) kult (18) lakás (56) lakóautó (2) lakóhajó (5) lengyel (1) litván (1) loft (117) lombház (2) london (25) los angeles (3) madrid (3) malajzia (1) manhattan (27) marokkó (1) marseille (2) Melbourne (4) mexikó (1) modern (1) Moszkva (1) német (15) new york (53) norvég (1) nyócker (3) öko (8) olasz (12) orosz (4) osztrák (1) paraguay (1) parfüm (2) párizs (22) penthouse (5) piros (1) portugál (2) provence (5) rakétasiló (1) raktárépület (23) retro (23) rom (4) románia (1) rózsaszín (3) saját (6) san francisco (9) sao paulo (8) shabby chic (6) sörfőzde (5) spanyol (12) spitalfields (4) steampunk (2) stúdió (5) svájc (2) svéd (20) Sydney (6) színes (20) szingapúr (1) szlovákia (1) templom (3) tetőkert (2) Thaiföld (1) török (1) trend (3) tunézia (1) tűzoltóállomás (1) újrahasznosított (15) új zéland (4) ukrán (1) ünnep (1) uruguay (3) usa (85) vatera (4) vintage (43) víztorony (2) zöld (14) Címkefelhő

Kedvenc blogok, oldalak

Időutazás 2 gombóccal

háztáji 2011.06.27. 08:04

 

 

„Na, zsírcsászár?” – kérdi röhögve a Fischer, amikor újságolom, hogy tőle hazafele menet betértünk végre a fagyizóba, amit már olyan rég ajánlgatott.

Az hát. Ilyen időutazásban ritkán van része az embernek.

Nevezett fagyizó voltaképpen egy cukrászda a XVII. kerben, ahol megállt az idő. Nem írom, hogy retro, mert az utólagos vissza-fazonírozást sejtet, márpedig erről itt szó sincs. Ez, kérem, igazi. Ez ilyen volt, és konkrétan így felejtődött. Írhatnánk akár '84-et. is A helyben főzött, pozitívan vizes fagyi alumíniumfedős edényekben lapul, a vélhetőleg évtizedek óta változatlan választék ősrégi kartonlap réseibe becsúsztatott táblákon kínálja magát. A szigorúan funkcionális, húszéves sütis pultban a klasszikus kínálat: franciakrémes, piskótatekercs, rigójancsi és barátaik sorakoznak katonás rendben az alutálcákon. Mindez egy kb. 15m2-es helyiségben, ahol majd 30 éve változatlan minden: a pult, a csempe a falon, a narancssárga műanyag lámpák, a terítő a két szem asztalon, a kifüggesztett táblák, és persze maga a muzeális fagyifőző gép fagyasztó, amiből az ádzseszkó andalító ritmusában csöpög az olaj szakadatlan. Könnyű a hatása alá kerülni. 10 éves vagyok újra, külföldről hozott márványfarmerem zsebében bélások után kutatok, és amíg várok a csoki-puncsomra, azon mélázom, vajon van-e elég hely az aktuális felvevős kazettámon, mert lassan kezdődik a Petőfin a „Kettőtől ötig”.

Aztán tökölődést mímelve, sunyin kattintunk párat, hogy a blogon keresztül megoszthassam ezt a gyöngyszemet, akivel csak lehet. Menjetek fagyizni! Cím: Cuki cukrászda, Budapest XVII., Péceli út 203.

Ismertek hasonló helyeket, ahol a küszöböt átlépve 25-30 évet fiatalodhatunk?

A Fischer mondott egy másikat is, Gödöllőn, az Illés bácsiét, meg kéne nézni azt is. UPDATE: megnéztük:)


 

 

Cuki cukrászda, Budapest XVII., Péceli út 203.

 

FRISS: egyik olvasónk, Gábor elküldte nekem a gép 1939-es szabadalmi leírásának másolatát, ezúton is köszönöm! Nem linkelhető, ezért egyelőre azt tudom felajánlani, hogy ha valaki megnézné, szívesen elküldöm a mellékletet. Ez van, momentán itt állok technikailag. 

 

 

Napidal:

 

Címkék: retro budapest hazai

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haztajidizajn.blog.hu/api/trackback/id/tr333012375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.06.27. 20:51:44

Dunavecse, Ifjúság presszó/cukrászda (51-es főút mellett)
Kiskunlacháza, Misi bácsi kifőzdéje ((az igazi nevét nemtom a helynek), szintén az 51-es út mellett. )

2011.06.27. 21:46:43

Ha arra járok legközelebb biztos benézek.
Az a fagyigép tényleg nem semmi, kíváncsi voltam és utánanéztem, túl sok infót nem találtam:
Hennefeld Ignác Jégszekrénygyár Részvénytársaság (1927)
, illetve a vaterán van egy eladó Hennefeld jégszekrény. :)

toughguy 2011.06.27. 21:58:58

Szerintem a Vi.. ker Jókai utcában is van egy hasonló.

Tanárbá 2011.06.27. 22:05:34

Terence Hill csalódott lenne, hogy nincs pisztácia:))

SALE Kálmán 2011.06.27. 22:11:16

Ez nem igazi, kérem. A fagyi gombóca 2,50 kell hogy legyen. Itten túl ócsó.

Mr. Alkohol 2011.06.27. 22:42:06

A nagymamám a közelben lakott. De sok fagyit ettünk ott... :)

potyus 2011.06.27. 22:44:22

@SALE Kálmán: Kedves SALE Kálmán. Én még arra za időre is emlékszem, amikor 1 gombóc fagylalt 50 fillér volt (1953) a Lenin kőrúti Pálma cukrászdában.
És most nem kezdem elmondani az akkori árakat, mert ezekre csak a velem egykorúak vagy az idősebbek emlékezhetnek. (én vagyok 68)
Ami a cukrászdát illeti, le vagyok nyűgözve.
Múzeumba illő fagylalt fagyasztó géppel dolgozni a XXI században óriási bátorság. Ugyanis mi van ha elromlik? ki tudja ma megjavítani? Ezek a fagylalt fagyasztó és tároló berendezések, valamikor (nem tudom, hogy még most is) sós lében tartották a hőmérsékletet. A fagyasztó űst (mert ez a szakkifejezés) forog és a fagyasztandó fagylalt a centrifugális erő hatására felfeszül annak a falára, mely megfelelő hideg hőmérsékletű, és forgás közben a falhoz feszülő kések (lapátok) szedik le a fagylalt masszát, majd a centrifugális erő ismét a falhoz préseli azt, és a lapátok leszedik. Ez a fagyasztás folyamata, addig tart, míg a híg fagylalt massza el nem éri azt az állagot, ami tarolhatóvá és adagolhatóvá nem teszi. Ekkor úgynevezett kiszedő falapáttal, kiszedik a tároló tégelyekbe, és onnan adagolják a fogyasztónak. A zárt rendszerű pultban, amit kitölt a sós lé, állandó minusz 12 fokot kell produkálni.
Valamikor, amikor jómagam is gyakoroltam ezt a szakmát, csak ilyen gépek működtek ország szerte.
Fantasztikus fagylaltokat lehetett készíteni, igen nagy fizikai munkával.
Annak a kornak az volt a szépsége, hogy ismeretlenek voltak a ma használatos vegyi anyagok a cukrász szakmában.
Nagyon meg kell becsülni ezeket a régi műhelyeket és üzleteket.
Hamarosan meglátogatom ezt az emblematikus cukrászdát.

Bejgli 2011.06.27. 23:14:03

klasszikus,nyáron fagyi, állandóan savanyú borszag :D legalábbis nálunk, a sarki krimóban mindig ez volt... :)

Bergeroth 2011.06.27. 23:24:56

@potyus:
"Ugyanis mi van ha elromlik? ki tudja ma megjavítani?"

Tapasztalatból mondom, hogy a régi dolgok sokkal ritkábban romlanak el. Azokat még szakértő kezek rakták össze és volt bennük anyag.
A lakásom szekrénysorát Szüleim vették még 1975-ben. A szekrény alja szélesebb mint a teteje (2 külön darabból áll) és a mai napig rá merek állni. Egyszer sem szakadt még össze.
Egy mai bútorral ezt nm merném megtenni.

hallari 2011.06.27. 23:25:51

Nagyon jó, egyedül a "dog" feliratú kép lóg ki a sorból, mivel azonban ez 1%-a sincs a teljes üzletnek, ezért elfogadom statisztikai hibahatárnak. :)

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.06.27. 23:46:28

@potyus: Hű, nagyon köszönöm a szakmai magyarázatot! Elképzelésem nem volt, hogy működhet.
A tippeket is köszönöm mindenkinek!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.06.27. 23:48:10

@Tanárbá: De csokoládé viszont van. Igaz, tuttifrutti sem láttam.
@potyus: hinnye, ez alapos leírás, köszönjük. A forgó lapokra, a kiszedő lapátra (egészen vékony anyagból volt, úgy rémlik, legalábbis a Szalay cukrászdában) emlékszem, de a sós vizes dolgot nem tudtam.
Egy dologra emlékszem még: ahogy cserélik a tartályokat. Mindegyikben volt egy külön perem, amin lehúzták a kanálról a felesleget, illetve ugye volt egy bizarr színűvé vált vizes edény, amiben leöblítették a fagyiskanalat. Nem is, még az is beugrott, hogy két féle tölcsér volt. Az egyik egyszerűbb formájú (ilyen van atlán most is), a másik négyzetháló-mintás (ez szerintem finomabb volt).

Scypio 2011.06.28. 00:06:59

Újfehértó, Béke utcai fagyis.

magyar bucó 2011.06.28. 06:01:35

Az ára egyáltalán nem hagyományőrző.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.28. 07:05:39

@potyus: hmmmm...

Én csak az 1Ft-os fagylaltot ismertem, meg a 7.20-as, két kilós kenyeret. Amikor ezekért többet kezdtek kérni, akkor kezdtem érezni én is, hogy valami változik. Pedig még kisgyerek voltam akkor is. De előtte évekig változatlan volt az áruk.

magyar ember teli szájjal 2011.06.28. 07:49:56

Szocialista realizmus. Kinek hiányzik ez?

KKZZ 2011.06.28. 07:52:48

Nagyon kedves témát dobtál fel ezzel a poszttal. '70-es évjáratú vagyok és a nyóckerben nőttem fel. A Horváth mihály téri templom mögött volt-és-van egy cukrászda. Manapság nagyon ritkán járok arra, nem tudom milyen most ( valaki megírhatná ). Abban az időben legendás fagyit és franciakrémest lehetett ott kapni. Suli után 2Ft-ért 2 gombóc, ez rendszeres volt. Még most is érzem a puncs ízét a számban. Hej, de rég volt...

fifibá55 2011.06.28. 08:35:17

@magyar ember teli szájjal: Nekem. A (látszólagos?) stabilitásra emlékeztet, ami hozzájárult ahhoz, hogy emberhez méltó életet éljünk.

fifibá55 2011.06.28. 08:37:39

@KKZZ: Baross utcai gyerekként pontosan emlékszem..

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.06.28. 08:51:16

Majdnem minden városban van 1-2 ilyen lepukkant hely, ami csak egy alaposabb ANTSZ ellenőrzésre vár.

magyar bucó 2011.06.28. 09:04:40

@fifibá55: Inkább birkához méltót. Amíg együtt bégetsz a többiekkel, addig csak a gyapjadat nyírják. Ha kilógsz a sorból, mész a bográcsba.

tra lala 2011.06.28. 09:11:08

@Bergeroth: "a régi dolgok sokkal ritkábban romlanak el"
a ritkán nem egyenlő a sohával ;)

Bergeroth 2011.06.28. 09:19:55

@f renc:
Tény, de mint írtam az én szekrénysorom lassan 36 éves lesz és a kopáson kívül semmi baja. 10 évre visszamenőleg ezt egyetlen nálam található tárgyról nem mondhatom el, sajnos.
Pl. a mikróm is még Goldstar márka (ma LG-nek hívják és 1995-ben változtattak nevet, képzelheted :P), és működik. Pedig azóta volt még 2 másik is, de egyik sem bírta 3 évnél tovább. :P
Annyi a lényeg, hogy én jobban bízom a régebbi dolgokban, mert azok még minőségi darabok voltak hétköznapi áron. Ma ugyanezért egy vagyont kell kifizetned. :|

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.06.28. 09:21:18

áh, emlékszem, olyan 10 éves lehettem (28 éve), amikor megszűnt a környéken a vizes-jeges fagyi, és lett helyette a műanyagszerű krémes, sima, steril, jövőfagyi

mindenki boldog volt, engem kivéve...

fifibá55 2011.06.28. 09:24:27

@magyar bucó: Ha éltél volna akkortájt, tudnád, hogy ez szánalmas mentegetőzése mindazoknak, akik tehetségtelenek és/vagy lusták voltak. Aki akart, az ki tudott emelkedni a "nyájból", csak hát ahhoz tanulni és dolgozni kellett..
De örüljünk inkább a posztbeli gyöngyszemnek!

magyar bucó 2011.06.28. 09:32:29

@fifibá55: '61-ben születtem és élve. Szóval, éltem akkor, tudom miről beszélek.

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.06.28. 09:42:19

@KKZZ: Na, ez a puncs pont olyan, esküszöm! Olyan flash volt ez nekem... Kár, hogy citrom épp nem volt, mert ott válik el csak igazán oldszkúl és mai generálfagyi.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.28. 09:44:35

@KKZZ: Mi meg a József utcában laktunk, és az óvodám is arra volt, illetve templomba is oda jártunk, így mi is bementünk oda rendszeresen fagyizni.

Jó olvasni, hogy ilyen dolgok még léteznek - és szerintem a külső kerületekben még akadhat több ilyen - de a 180 Ft-os egy gombóc azért már igencsak aránytalan egy ilyen kis külvárosi cukrászdához.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.28. 09:46:18

Ja meg a kutyáknak fenntartott tölcsér is igencsak illúzióromboló.

$pi$ 2011.06.28. 09:54:32

Az elromlásról: nem csak, hogy ritkán romlanak el ezek a cuccok, de ha elromlanak, akkor javíthatók. Mivel alacsony technikai fejlettséget képviselnek, gyakorlatilag házi barkácseszközökkel elvégezhető a javítás. A motor újratekercselhető, a törött elemek hegeszthetők, tengely, persely, stb. egyszerűbb műhelyben újra legyártható.

proletar 2011.06.28. 09:59:14

Kispest, Vadász cukrászda.

KKZZ 2011.06.28. 10:06:57

@háztáji:
Akkor feltétlenül el kell menjünk a gyerkőcökkel ide is. A puncsot csak ezért emeltem ki, mert az ugrott be elsőre és ma már ritkán találkozom puncs fagyival.:-( De ott a citrom is nagyon finom volt, kis citromhéj darabokkal, kellemesen savanykás, nem túlédesített, picit kesernyés. Pont ahogy akkor megszerettem és azóta is az egyik kedvenc fagyim. Ugyanez elmondható a vanília, csoki és a többi ízről is. Jó volt, na... ;-)

inkább zsömle 2011.06.28. 10:08:38

Nagyon guszta hely! Ajánlom a blog és a vizes fagyi rajongóinak még a horányi Nagyduna sétányon található cukit - a személyi komptól 8 perc séta délnek. Berendezésben, minőségben, tejszínhabban akár az ikertestvére is lehetne a Cuki Cukinak.
Egy másik, szintén hamisítatlan régi vágású, de immár valóban, és nem csak a nevében cukrászda, ahol már 3 generáció óta öröklődik a szakmai tudás és a receptkönyv, található XIII. kerületben a Hegedűs Gyula és Vág u. sarkán. Fagyi itt is főzött, de nem a vizes, hanem a tejes. Én gyerekként ezt szoktam meg és 20 év után itt találkoztam újra az ismerős ízekkel, persze azóta se sehol máshol. A sütemények pedig... apám szerint a krémesük pont olyan mint mikor ő volt kölyök az 50-es években. Ráadásul még a nyitva tartásuk is régimódi; nyitva szerdától vasárnapig tíztől fél hatig, hétfőn, kedden zárva.
De holnap már megyek is.

Pipetta Ofélia 2011.06.28. 10:12:43

@KKZZ: Még mindig finom a fagyi a Horváth Mihály téren, és a sütijeik is jók (én a marcipán gombócot szerettem nagyon).

Velünk szemben volt gyerekkoromban Weiszfeld Lipót fagyizója, máig érzem az illatát. Csoki, citrom, vanília, puncs, és minden ősszel gesztenyefagyi volt.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.06.28. 10:39:35

@Szederinda: Fel kell állni a monitor elöl, ki kell menni az utcára. Nézni kell, gondolkozni, más emberekkel beszélni, ne adj isten olvasni. Akkor menni fog az is, hogy a kommunikáció ne merüljön ki a TV-ből folyó előre gyártott újbeszél szó szerinti ismétlésében....

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.06.28. 11:14:34

@inkább zsömle: Jaj igen, a horányi cukrászda a gát mellett... Istenem, de sokat talpaltunk oda gyerekként (biciklivel ugyen nem lehetett, mert messze volt és "sok volt az autó") és akkor milyen messze volt (mi a gödi komp magasságából jártunk oda). Bár legutóbb, amikor arra jártunk (nem tegnap), picit rossz szájízzel jöttem el, talán túl sok volt a patina, nem tudom. Meg a barna Wartburg is hiányzott a cukrászda elől, az öreg cukrász bácsiról nem is beszélve.

Case · http://streetartbp.hu/ 2011.06.28. 11:26:48

Nagyon kemény! Már az elsö kép is telibe talált... elfeledett gyermekkor flash a táblákkal, marcipánokkal, fagyifedõkkel. :)

bekbórd! 2011.06.28. 11:45:40

Az édestölcsért már a Carpigianni-korszak hozta.

Jó Estét 2011.06.28. 12:08:02

Egerben a hoviragban volt 10Ft egy gomboc, ettol occsobbra en man nem emlekszem. Akkor 1,3Ft volt egy zsemle meg egy kifli is. 60Ft volt a diakberlet (Eger) es egy százasból megkajaltunk ketten a vörösrákban :)

beszóló 2011.06.28. 12:17:21

háztáji: Jól esnek a képeid és a napi dalaid. Minden nap kíváncsin benézek ide, és megjavul a kedvem. Kösz. Na, ez egy kissé szirupos lett, de nem baj.

gardarak 2011.06.28. 12:38:06

Végre! :) Én az ismerőseimnek már régóta reklámozom ezt a helyet, ami nagyjából 45-50 éve már biztosan működik. A sós sütiket (sajtos masni, omlós sajtos) is érdemes megkóstolni, nekem nagyon ízlenek.
Tavaly nyáron többször is betértem oda, szerintem a citromfagyi nagyon jó, de a málna is nagyon finom, egy kis tejszínhabbal. A puncsot nem szeretem, nálam a csoki-vanília volt a favorit kölökkoromban. :D

Mokele-Mbembe 2011.06.28. 12:42:47

Az a műanyagburkolatos tölcsér súlyos stílushiba. Sőt, az édes is...

solid01 2011.06.28. 13:27:14

Mi mindig Ramada bácsi fagyizójába jártunk, isteni ízek voltak ott és vannak most is. emlékszem 50 fillér volt egy gombóc, most 130 ft és bő 5 dekát mérnek. Több mint 70 éves a fagyizó.

ShadowCat 2011.06.28. 13:36:33

Ebbe a fagyizóba járok kisgyerekkorom óra (mostanában sajna ritkán jutok el); imádni valóak az eladók és nagyon kellemes, családias a hangulat. Tényleg retro-s, de bőven van új süti is ott és folyton kísérletezgetnek mindenfélével. =)
Facebook-on "Cuki Cukrászda" néven találjátok meg őket! =)

Caddy 2011.06.28. 14:35:31

@al kotmány aláiro álamfö: az úgy volt, hogy kaptunk 10 forintot anyától, az 3x3 gombóc fagyi, no meg az egyforintos rágó. :D:D:D

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2011.06.28. 19:16:22

@inkább zsömle: Kösz a tippet! Ez majdnem szomszédban van, elmegyek egyszer arrafelé!

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2011.06.28. 19:21:26

A visszaemlékezést kiegészíteném: emlékeim szerint anno azért tiltották be végül ezeket a fagyis pultokat/gépeket, mert a sós lé korrodálta a fémet, ami előbb-utóbb kilyukadt, plusz a hűtés módja miatt hamarabb romlottak meg a fagyik. Emiatt (és talán a nehézkes gyártás miatt, amit potyus leírt) amikor bejöttek a modern hűtési rendszerek, sokan arra álltak át. Aztán hogyan sikerült ezeknek a régi pultoknak túlélni az átalakulást kész csoda. De tény: én is szerettem az ilyen fagyikat!

bedlam 2011.07.04. 09:47:07

A tizennyolcadik kerületben, az 50-es végállomásánál a Nagybánya utcában van egy hasonló, amikor legutóbb voltam (5 éve), pont olyan volt, mint amikor rendszeresen jártam oda (20 éve). Ha valaki visszajelezne, hogy mi a mostani helyzet, megköszönném! :)

Harley 2011.07.06. 19:21:42

"maga a muzeális fagyifőző gép " bocs de a gép vagy főzi vagy fagyasztja a fagyi alapanyagát , s az két külömböző dolog . A képen látható Boku egy masszív öreg gép , meg kell dolgozni vele a betevőért :) , és hát a higiénia az bezony nagyon kezelőfüggő . Javitása azért szakembert kívánt , mivel gyakorlatilag ami eltörött -elkopott az azért komoly szatudást igényel legyártani . A jó fagylalt a Jilk paszta megjelenésével majdnem hogy megszünt magyarországon , mivel kevés ( tisztelet nekik ) cukrász tudott ellenállni neki , s ezzel győzött a műanyag :) . Jó fagyi csak valódi alapanyagokból készülhet , nem pedig boszorkánykonyhák terméke :( Honnan tudom ? Évtizedekig fagylaltgépeket gyártottam , javítottam , köztük nem egy saját fejlesztés , de jött az új világ ( Carpigiani és Tsai ) és egy nap rájöttem hogy a világ megváltozott és a gépeimre nincs tovább szükség :( Ja és mégegy, mondhatjátok , honnan ért egy hűtős a fagyihoz , hát ugye javitás vagy üzembehelyezés után az első adagot mindig én fagyasztottam le , ha ránézek megmondom az állagából . hogy jó vagy nem :)

magyar bucó 2011.07.06. 20:06:00

"bocs de a gép vagy főzi vagy fagyasztja a fagyi alapanyagát , s az két külömböző dolog ."

Ez igaz, viszont - ha már hasogatjuk a szőrszálat - amire te gondolsz, az a külöNböző.

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.07.06. 21:47:20

@Harley: Igaz, és Potyus el is magyarázta, hogy működik, csak elfelejtettem átírni. Javítottam. Így OK?
süti beállítások módosítása