Lakberendezési rétegblog, benne másként gondolkodók otthonai és egyéb nem szokványos helyek. Formabontó megoldások, ipari stílus és ódon. Loftok dögivel. Minden, és csak az, ami tetszik. E-mail: haztaji kukac freemail pont hu.

Itt vagyok igazán aktív:

Minden eddigi poszt

időrendben, egy listán: Komplett archívum 

Utolsó kommentek:

Címkék

álmodjunknagyot (10) amszterdam (4) anno (20) archívum (komplett) (1) argentin (7) asunción (1) atlanta (2) ausztrál (14) ázsia (8) bambusz (1) bánya (3) bár (9) barcelona (5) bécs (1) belga (16) benzinkút (1) berlin (10) bolt (3) brazil (11) brit (46) brooklyn (14) budapest (15) buenos aires (7) bútor (7) celeblak (18) chicago (4) chile (1) country (5) dán (18) dél-amerika (20) dél afrika (4) enyészet (22) etterem (16) extrém (35) fal (6) festés másképp (4) filmlakás (2) finn (1) fokváros (4) francia (41) fürdő (2) garázs (6) görög (1) guru (7) gyárépület (45) hadi (7) hangár (2) ház (84) hazai (29) holland (14) hongkong (1) hotel (19) időutazó (3) ikea (2) ipari (49) iroda (12) iskolaépület (3) istállóépület (8) izrael (2) japán (2) kalifornia (11) kanada (2) karácsony (16) kék (2) kína (4) klub (1) konténer (5) könyv (5) koppenhága (9) kuba (1) kult (18) lakás (56) lakóautó (2) lakóhajó (5) lengyel (1) litván (1) loft (117) lombház (2) london (25) los angeles (3) madrid (3) malajzia (1) manhattan (27) marokkó (1) marseille (2) Melbourne (4) mexikó (1) modern (1) Moszkva (1) német (15) new york (53) norvég (1) nyócker (3) öko (8) olasz (12) orosz (4) osztrák (1) paraguay (1) parfüm (2) párizs (22) penthouse (5) piros (1) portugál (2) provence (5) rakétasiló (1) raktárépület (23) retro (23) rom (4) románia (1) rózsaszín (3) saját (6) san francisco (9) sao paulo (8) shabby chic (6) sörfőzde (5) spanyol (12) spitalfields (4) steampunk (2) stúdió (5) svájc (2) svéd (20) Sydney (6) színes (20) szingapúr (1) szlovákia (1) templom (3) tetőkert (2) Thaiföld (1) török (1) trend (3) tunézia (1) tűzoltóállomás (1) újrahasznosított (15) új zéland (4) ukrán (1) ünnep (1) uruguay (3) usa (85) vatera (4) vintage (43) víztorony (2) zöld (14) Címkefelhő

Kedvenc blogok, oldalak

Az első pláza Budapesten: a Corvin Áruház

háztáji 2011.09.10. 06:01

 

Fotó: Kép-tér blog

 

A történet mindig ott kezdődik, hogy megnyit az áruház, pedig érdekes az is, minek a helyére húzták fel: Budapest egyik első mozgókép színháza, az 1912-ben megnyílt Apolló Mozi állt a helyén. Akkor még nem létezett a mai Blaha Lujza tér, ott kezdődött a Népszínház utca, az akkor még álló Népszínházzal szemben.

 

Ugye, ismerős a jobb oldali épület? (Fotó: egykor.hu)

kb 1900 Blaha.jpg

...és ami az Apolló helyén állt, kb. 1900 (ilyenisvoltbudapest.hu)

 

A Projectograph cég égisze alatt nyílt Apolló Mozi furcsa, kevert műfajú intézményként működött: a rövid, néhány perces szkeccsfilmek külső helyszíneit vászonra vetítették, míg a belső jeleneteket színpadon játszották, élőben. A mozi-orfeum törzsgárdájába tartozott többek közt Kabos Gyula és Gózon Gyula, itt készítette első filmjeit a később Michael Curtis néven Oscar-díjat nyert Kertész Mihály, a Casablanca rendezője.

 

A mozi 1915-ben alakult kabarévá a Vígszínház későbbi igazgatója, Roboz Imre vezetésével, aki többek közt Mály Gerőt és Berky Lilit is leszerződtette az Apollóhoz. A jelenetek, kuplék, dalok írói között szerepel Karinthy Frigyes, de még Móricz Zsigmond is írt egyfelvonásosokat a kabaré számára. 1918-ban Apolló Színpadra nevezték át, de 1922-ben kereshetett is új helyet a társulat, ekkor kezdték ugyanis építeni a Corvint. (Fotó: mazsike.hu)

 

 

huszadikszazad_hu_corvin_aruhaz_terve.jpg

Ez még csak a terv (huszadikszázad.hu)

 

 

 

A Corvin Áruház 1926. március elsején nyitotta meg kapuit. Üzemeltetésére a hamburgi M.J. Emden & Söhne cég hozott létre részvénytársaságot 1922-ben. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették meg, és klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot kapott. A látszólag egyemeletes homlokzat valójában négy emeletet rejtett maga mögött, ablakai teljes négy emelet magasságban összefüggtek, és ezeket alig észrevehető fabetétek választották el. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikusművész munkái díszítették.

 

A '30-as években (Fotó: retronom.hu)

Centrum Corvin Nosztalgia és Retro Klub.jpg(Fotó: Centrum Corvin Nosztalgia és Retro klub)

Első igazgatója, a többségi német tulajdonos által kinevezett Lewin Miksa német vállalkozó "speciális szaküzletek elmés közösségének" nevezte az áruházat, ami a '30-as években már 52 osztályával, és három utcafronton összesen 33 kirakatával csábította a vásárlókat.

 

(Fotó: konyves.blog.hu)

 

Nemcsak hagyományos ruhaboltok, kalapszalon, méteráruüzlet, de étterem, kávéház, vasúti menetjegyiroda, gyorsfényképészet, szőnyegbolt, színházjegyeket árusító kioszk, és háztartási edényeket forgalmazó üzlet is működött a komplexumban. Divatbemutatókat és képzőművészeti kiállításokat is rendeztek a palotaszerű épületben, a vásárlókat délutánonként szalonzenével szórakoztatták. 

 

1931-es árlista

 

1931-ben itt helyezték üzembe az ország első mozgólépcsőjét. (Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de öt évvel korábban, 1926. december 23-án a közelben, a Rákóczi út-Nagykörút sarkán létesítették az ország első villanyrendőrét.)

 

Egy '35-ös cikk "Magyarország legnagyobb, legszebb" áruházáról, fókuszban természetesen a mozgólépcső (Fotó: retronom.hu)

 

1930-ban a Pesti Hírlap Képes Naptára így írt az áruházról: „Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága. Küszöbét nemcsak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik át, de óriási termeiben randevút ad egymásnak a vidék jó pénzért jót vásárolni szerető népe éppen úgy, mint azok a külföldiek, akik tudják, hogy Budapest divatkereskedelme nem marad ízlés, minőség és lelkiismeret tekintetében sem Párizs, sem London mögött… Mert ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja és igen szerencsés, mesteri kézzel.”

 

Úridivat osztály,

női konfekció osztály,


...és élelmiszer osztály a 30-as, 40-es évek fordulóján (Fotók: profila.hu)

 

 

(Fotó: retronom.hu)

 

Az áruház 1944 karácsonyán bezárt. Kiégett ugyan, de viszonylag kevés sérüléssel vészelte át az ostromot. Német tulajdonként 1947-ben jóvátétel fejében szovjet tulajdonba került, a magyar állam 1952-ben kapta vissza. Az újjáépítés után az Állami Áruházak csoport tagjaként, néhány évig Budapest Nagyáruház néven működött.

 

Csippantom a retrót.jpg(Fotó: facebook.com/csippantom.a.retrót)

1948, az államosítás után (Fotó: fortepan.hu)

 

egykor.hu 1962.jpg

egykor.hu.jpg(Fotó: egykor.hu)


1956-ban sokkal súlyosabb károkat szenvedett az épület, mint a világháború alatt, bár erről sajnos nem találtam képet.

56_10_28.jpg

1956. X. 28. (fotó: dka.mnm.hu)

Találtam viszont egy kis színest:

 

1956. szeptember 11. Szabad Nép: tv-néző tömeg a Corvin kirakata előtt (Fotó: regiujsag.blog.hu)

 

"A Magyar Televíziót 1953-ban pártutasításra alakították meg, a nagyközönség 1954-ben a Corvin Áruház kirakatában láthatta először az adást" - tudtam meg innenA rendszeres sugárzás a tervek szerint 1956-ban indult volna be, az események miatt azonban 1957 május 1-ig kellett várni az első, tömegek által is fogható adásra: Kádár János beszédét közvetítették élőben a Hősök teréről. 

De nézegessük még egy kicsit a pucér épületet és környékét, mert hamarosan nagyon megváltozik.

 

1959-ben (Fotó: hg.hu)

 

Tyúklábmintás Dior a Corvinban?! Tanúkat! 1961, karácsony előtt (Fotó: hirszerzo.hu)

 

 

Hatvanas évek (fotó: veke.hu)

 

(Fotó: egykor.hu)

 

Ezüstvasárnap az áruházban, 1962. (Fotó: Fényes Tamás)

 

corvin_veke_hu.jpgAz aluljáró építésekor (veke.hu) 

 

A forradalmat követően sokáig nem került sor átfogó felújításra, ami azt eredményezte, hogy az áruház a hatvanas évek közepére gyakorlatilag életveszélyessé vált. A rekonstrukciót nem lehetett tovább halogatni. Eleinte az eredeti állapot helyreállításában gondolkodtak, de a szakértői vélemények szerint ez csakis az áruház legalább két éves zárva tartása mellett lett volna kivitelezhető, amiről az üzlethálózat államosítás utáni megritkulása miatt szó sem lehetett. Kényszermegoldásként így merült fel az alumínium borítás ötlete. 

Az áruház felújítására kiírt pályázatot a Lakó- és Kommunális Épületeket Tervező Vállalat 85 millió forintos rekonstrukciós terve nyerte. Az illetékes minisztérium azonban pénz helyett utasítást küldött: 85 helyett 50 millió forintos költségvetésű B tervet követelt. Miután ez is elkészült, jött az újabb ukáz: C tervet, de gyorsan, 35 milliós felső limittel. Ezt a változatot végül el is fogadták. 1966-ban, ugyanabban az évben, amikor a Centrum Áruházak Vállalat felvette a Centrum Corvin Áruház nevet és önelszámoló egységeként működött tovább, felkerült a homlokzatra "luxalonnak" vagy "lux-flexnek" nevezett, sokat vitatott alumíniumborítás. Az álfalat annak idején szerencsére az eredeti épület károsítása nélkül építették meg, lényegében bármikor eltávolítható. Tudják ezt az illetékesek is, igazán kár, hogy nem nagyon érdekli őket.

 

1966-ban került fel a luxalon borítás (Fotó: fortepan.hu)

 

A rendszerváltás után a Centrum Áruházakat átszervezték. ’91-től Centrum Áruházak Kft. néven folytatták működésüket, később részvénytársasággá alakultak, ’92-ben megkezdődött az áruház privatizációja. 1997-ben a Skála-Coop többségi tulajdont szerzett a Centrum Áruházakban, majd a két vállalat ’99-ben fuzionált, így a Corvin Áruház a Skála áruházlánc tagja lett. A főhomlokzat 2003-ban miniszteri rendelettel védettséget kapott. 2005-ben aztán a Skála belátta, hogy a fúzió és az új üzletpolitika kudarcot vallott, és az ingatlanjai eladása, illetve bérbeadása mellett döntött. A felújításra szoruló áruházat a Tranzit Outlet vette bérbe 2005. február 15-től, de nem sokkal később az összes boltjukat, így a Corvinban levőt is bezárták. 2006. decembere óta, 5 hónap zárva tartás után ismét Skála áruházként működik.

Az áruház 2006 decemberében megújult: a földszint nagy részén Kaiser’s, Libri és Photo Hall, az emeleteken a ruházatitól a műszakiig különböző osztályok, a Skála mellett pedig több kisebb szolgáltató cég is működik. A kínai érdekeltségű tulajdonosi kör dacára nem kizárólag kínai termékek kaphatók. 2007 májusában a 4. emeleten nyílt meg a Corvintető, azon a 600 m2-es részen, ahol korábban óvoda működött a dolgozók gyerekei számára.

És a jövő? Konkrét tervekről nem tudni. Időnként valaki nagyot álmodik, és ilyen tervek készülnek (fotók: muma.freeblog.hu):

 

 

 

 

A magam részéről beérném egy egyszerű alubugyi-mentesítéssel.

De hogy ne zárjuk ilyen gyászos hangulatban ezt a visszaemlékezést, következzen pár régi hirdetés és kósza fotó (többségük a kitűnő és hiánypótló Retronomról).

 

1948. karácsony

Centrum Corvin Nosztalgia és Retro Klub 1958.jpg1958 (Fotó: Centrum Corvin Nosztalgia és Retro Klub)

 Egy felettébb bizarr hirdetés 1960-ból

Egy combos eresztés '67-ből:

 

 

 

 

 

Feltétlenül jelentkezz, ha ez te vagy!:)

Hogyan szólítsuk meg a fiatalokat? '68-ban elég volt így

Kemping kirakat '78-ból

A műszaki osztály '79-ben

Forrás: hvg, wikipédia, mazsike.hu, Magyar Hírlap, retronom.hu, Legát Tibor/MaNcs 2001

 

Napidal helyett egy 1983-as innováció: "Tettenérő gép a Corvin áruházban"

 

 

Címkék: retro budapest anno kult hazai

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://haztajidizajn.blog.hu/api/trackback/id/tr683214531

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Corvintető 2011.10.14. 14:40:24

Helyszín: 1089 Bp., Blaha Lujza tér 1-2. Látogatás: 2011. szeptember 14. 18:00-22:10 > A férfiak egy este több pinával találkozhatnak a mosdóban, mint az élethosszra kio...

Trackback: Budapest titkos kertjei: a zsidónegyed legszebb udvara 2011.09.11. 20:27:12

Rejtett szépségnek rejtett ez is, de messze földön híres. Na jó, legalábbis az Akácfa utcában mindenképp – a Fogasházban ugyanis egyből ezt ajánlották, amint megtudták, mi járatban vagyunk....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ellentengernagy 2011.09.11. 11:02:40

Köszi, ez egy nagyon jó összeállítás volt:)

Times New Roman 2011.09.11. 11:26:08

Én is támogatom az épület megújulását, rekonstrukcióját. A térre is ráférne. Köszönjük az összeállítást!
OFF
Tisztelt blogíró, mi az, hogy "megszűkülés"...??? Hol olvasta...?? Érdemes lenne publikálás előtt alaposan átrágnia magát a szövegen, még mielőtt mások is átveszik az aluliskolázott fordulatokat...
ON

csuvel 2011.09.11. 11:29:49

Fantasztikus időutazás volt. Az utolsó képen a műszaki osztály fényképére rápillantva rögtön az orromban éreztem azt az illatot ami állandóan ott fogadott.

NYJetsTD 2011.09.11. 11:30:22

Ezer köszönet az összeállításért, remek volt.
Bizony, én még rengeteget bujkáltam a konzol mögötti részen is, bár megviselt volt, de gyönyörű. A nyolcvanas években a tetőn volt rengeteg rácsos tároló-raktár, meg pár eldugásra ítélt iroda, pl. munkaruha kiadó, na ezeknek fellehetett mászni a tetejére, az volt az igazi Corvin terasz... : )

Jenci77 2011.09.11. 11:46:24

Remek cikk, köszönet érte! Minden szavadban érezhető Budapest, az épületek és a régmúlt szeretete.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.09.11. 11:47:51

Ügyes összeállítás, ám egy apró észrevétel: nem a Corvin volt Budapest első "plázája", hanem a Ferenciek téri Párizsi Nagyáruház és az Andrássy úti Divatcsarnok, amelynek tetején még jégpályát is kialakítottak anno építői.

Jenci77 2011.09.11. 11:49:18

Jah és az eredeti Apollo fantasztikus épület lehetett. A fotó elvarázsolt engem.

Kiwicake 2011.09.11. 12:03:08

Hát ez remek írás volt, köszönöm! Kész időutazás.
"Ezt a cipőosztályról Cap-Ca-Ra!" Loool :)

átlátó 2011.09.11. 12:20:59

Ez is rendben volt. :)

funfun 2011.09.11. 13:29:22

@Born to be wild: "Én is támogatom az épület megújulását, rekonstrukcióját." - Ha te is támogatod, akkor BIZTOSAN megújul. Az illetékesek már csak a te támogatásodra vártak idáig.

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.09.11. 13:47:40

@Born to be wild: Jogos. Úgy történt, hogy hajnali 3-kor, amikor utoljára olvastam át az ezer helyről összeollózott és kiegészített szöveget, nehogy benne maradjon valami, amibe majd beleköthet valaki, ügyetlenül töröltem a mondat felét, nem vettem észre, így maradt. De isten ments, hogy mások átvegyék az aluliskolázott fordulataimat! Kijavítottam. Remélem, így már megfelel a magasan iskolázottak számára is, akiket én csak hírből ismerhetek. Ha még mindig nem jó, konkrét javaslatokat várok.

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.09.11. 13:57:33

@Garry84: Persze, kösz!:) Észre se vettem, mit írtam, miközben villanyrendőrre gondoltam. Javítva!:)

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.09.11. 14:19:26

@don-kanyar: A források valamelyike nevezte így, azt állítva, hogy ez volt az első áruház, amiben az üzletek mellett -akkor szokatlan módon- egyéb szolgáltató egységek is működtek (kávézó, étterem, jegypénztár, gyorsfényképészet, stb., a fent felsoroltak), és amiben programokkal szórakoztatták a népet. A Párizsi Nagyáruházban és a Divatcsarnokban is volt ilyesmi? A Divatcsarnok jégpályája mondjuk tényleg korábban épült.

Catflow · http://kep-ter.blogspot.com 2011.09.11. 15:46:16

Kedves Haztajidizajn,
örömmel láttam, hogy ez a tényleg szép és alapos anyag az én fényképemmel kezdődik, így annak még jobban örülnék, ha a forrás megjelölése nem 2.bp.blogspot lenne, hanem az én címem kep-ter.blogspot.com/2011/07/fejunk-felett-vilag.html
Előre is köszönöm a javítást, üdv:
Catflower a http://www.kepter.blogspot.com-ról

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.09.11. 15:56:57

Szia! Nagyon szeretem a képeidet és a blogot! Linkesítettem a forrást. Így gondoltad, ugye?

interflug 2011.09.11. 16:07:18

Az a "furcsa, kevert műfaj" nem más, mint a szkeccsfilm.

Catflow · http://kep-ter.blogspot.com 2011.09.11. 16:33:38

@háztáji: Köszi, ez így teljesen rendben van.Sajnos eddig szignó nélkül tettem fel a képeket, mígnem felfedeztem, hogy ingatlanosok pl pofátlanul lopkodják és a saját nevükkel ellátva felnyomják hirdetésnek, és az "nem esett jól":) köszi a dicséretet, amúgy már én is gondoltam, hogy csinálok egy anyagot a corvinról, de ezzel túl magas lett a mérce:) szia: C.

GGG77 2011.09.11. 16:53:43

"A magam részéről beérném egy egyszerű alubugyi-mentesítéssel."

Nem vagy vele egyedül. Szégyen, hogy még rajta van az épületen.

BZ1975 2011.09.11. 18:47:29

nem a Fischer-ház volt ez első (amit Csipak bontani akar?)

BZ1975 2011.09.11. 18:48:51

@don-kanyar: szóval nem a Bécsi utcai Fischer-ház volt az első? Bár abban lakások is voltak.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.09.11. 19:26:28

Nekem erről mindig Darth-Vader jut eszembe, a maszkkal.

Gixx 2011.09.12. 10:36:36

Óh, az a piros-kék gumi matrac! Olyat miért nem gyártanak manapság? Talán mert tartós? Talán mert nem lyukadt ki, ha leraktuk a gyepre/betonra és ráfeküdtünk?

nál 2011.09.13. 14:32:06

A repülős hirdetésre először azt hittem, MasterCard reklám. :D

Egyébként jó összeállítás, köszi!

grb 2011.09.13. 23:34:47

@don-kanyar: Kavarodás van: a Ferenciek terén Párizsi udvar van, az Andrássy-n emlegetett Divatcsarnok volt korábban (meg talán később visszanevezték?) a Párisi Nagyáruház. Ahol most Alexandra könyváruház van, meg irodák.

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2011.09.14. 10:22:10

@grb: Nekem se tűnt fel, sőt, a válaszomban még meg is ismételtem, de don-kanyar nyilván a Kígyó téri Brudern bazárra (más néven Párizsi házra v. udvarra) gondolt:
egykor.hu/budapest-v--kerulet/brudern-uzlethaz-/548

reggi64 2011.09.17. 21:00:13

Nagyon jó az össze állítás,bár én nem nevezném plázának..

macskazat 2011.09.20. 13:22:31

Jó kis összeállítás! Különösen a film, a "capcara".

giorgio.nane 2011.09.26. 17:43:23

Fäntäsztikus:) sok köszönet érte! a tyúklábas Diortól oda voltam:)

balagi 2011.10.19. 10:12:52

Nagyon tetszik. A capcara szuper, bár már talán kevesen tudják, mi is az, ugyanakkor túl sokan művelik (nem csak külföldiek). Az is csúcs, hogy az ellenőrnő úgy gondolta, ezt megérti. tetszett még a 7. leányka alj a 8. neva blúzzal. Emlékeztek: nem vasalandó! Remek összeállítás, vágyom a régi Corvin után!!!!!

ottopapi 2011.10.24. 20:06:43

JA!!! AZOK A RÉGI---SZÉP IDŐK...

bauchi 2013.05.24. 07:30:49

Óriási,megható összeállítás.A gyerekkorom.Abban az időben volt a Szabad Földnek egy képes melléklete.Osztálytársammal Bihámi Jancsival (Homok utcai-Erdélyi utcai iskolában) A Corvinban kószáltunk és akkor avatták az elektromos-mikrofonos robot tájékoztatót.A fényképészük elkapott minket és odaállított eléje.Sokáig őríztűk,de a költözések során
eltűnt.Kiváncsi vagyok valami újságarchívumban meg van-e valahol.
Dr.Novák László
5430.Tiszaföldvár
Óvirághegy II.utca 57.

háztáji · http://haztajidizajn.blog.hu 2013.05.25. 10:05:02

@bauchi: Elektromos-mikrofonos robot tájékoztató?:) De kár azért a fotóért, remélem, valahol, valakinél meglesz!

Lajos ghr 2013.09.14. 16:13:59

tökéletes munka, hatalmas grat.

gyula45 2014.01.26. 07:56:13

@bauchi: Nem létezik,te az a Novák Laci vagy, akivel 52-60 között egy suliba jártunk? Megtalállak a Facén?
Én fönn vagyok, és az iwiwen is.
Üdvözöllek:Konecsny Gyula, 06-30-3986443
süti beállítások módosítása